Päätoimittaja Hanna Parhaniemi 21.2.2017

Päätoimittajaja Hanna Parhaniemi ja presidentti Riku

Illan kutsuvieras oli Kalajokiseudun päätoimittaja Hanna Parhaniemi. Hanna otti vastaan lehden päätoimittajan tehtävän v. 2016 syyskuussa 31-vuotiaana, jota ennen hän on työskennellyt mm. Nivala-lehden toimittajana ja myös kaupan alalla.  Hannan kertoman mukaan pääsy takaisin Kalajoelle oli suorastaan lottovoitto, jota hän ei odottanut. Hanna on syntynyt Ruotsissa, josta muutti huoltamoyrittäjiksi ryhtyneiden vanhempiensa mukana Kalajoelle. Hanna on kirjoittanut ylioppilaaksi Kalajoen lukiossa. Kiinnostus lehtityöhön virisi lukioaikana, ja Hanna opiskeli medianomiksi v. 2010 ja valokuvaajaksi v. 2015. Perheeseen kuulu mies, tytär, poika ja kolme kissaa.

Kalajokiseutu kuuluu Keskipohjanmaan Kirjapaino Oy:n konserniin, jolla on maakunnallisen Keskipohjanmaa-lehden lisäksi 9 paikallista tai alueellista lehteä. Kalajokiseudun levikki on noin 4700, ja se tekee konsernissa hyvää tulosta. Monet isot lehdet ovat menettäneet tilaajia, mutta paikallislehtien tilanne on parempi. Digitaalinen maailma on muuttanut lehtiä, mutta esim. Kalajokiseutua luetaan edelleen mieluummin paperiversiosta kuin netistä, vaikka lehden näköispainos on siellä tarjolla.

Hanna on sitä mieltä, että lehdet kiinnostavat edelleen myös nuoria, vaikka asiasta esitettiin huolestuneita mielipiteitä. Kysyttäessä, miten tulee toimeen paikkakunnan besserwissereiden kanssa, Hanna vakuutti, ettei ongelmia ole ollut. Suurta hyötyä on ollut työstä kaupan alalla, jossa oppi tulemaan toimeen erilaisten ihmisten kanssa.

Keskustelussa tuli esiin myös postipalveluiden muutos. Lehtitalot ovat perustaneet omia jakeluyhtiöitä, ja sellainen on myös Keskipohjanmaan kirjapainolla. Jakelukustannukset ovat laskeneet oman jakelun ansiosta.

Keskustelussa kaipailtiin lehtiin enemmän talousuutisia Kalajoelta, ja ilmenikin, ettei monilla lehdillä ole erikoistuneita taloustoimittajia. Monet yleisen tason lehtijutut tehdään Lännen Median yhteistoimituksen voimin, ja paikallisille ja maakunnallisille lehdille jää oman alueensa jutut. Lisäksi Keskipohjanmaan kirjapainon omistamat lehdet tekevät yhteisiä uutisia, eikä tiedotustilaisuuksiin enää tule toimittajia ja valokuvaajia kaikista konsernin lehdestä.                     

Kalajokiseutu-ilta oli positiivinen ja keskustelu vilkas, vaikka moni jäsen oli estynyt läsnäolosta muiden yhteiskunnallisten velvollisuuksien ja muiden esteiden vuoksi. Presidentti Riku kiitti Hannaa vierailusta ja päätti kokouksen klo 19.50

Kirjurina 2. sihteeri Tapio

Kalajokiseudun etusivu 23.2.2017
Juttu liikekeskuksen rakentamisesta 23.2.2017